25 Şubat 2016 Perşembe

Çikolatalı Pasta Tarifi

Çikolatalı Pasta Tarifi


Çikolatalı Pasta Tarifi

Posted: 25 Feb 2016 03:21 AM PST

 

Çikolatalı Pasta Tarifi

 

Çikolatalı Pasta Malzemesı;
1 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Kreması için;

2 su bardağı su
6 yemek kaşığı tozşeker
1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı nescafe

cikolatali-pasta-tarifi

Hazırlanışı:

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı ve tozşekeri derin bir tencereye aktarıp mikserin en yüksek devriyle 1-2 dakika çırptıktan sonra üzerine yoğurt ve vanilyayı ilave edin.

2-3 dakika daha çırptıktan sonra irmik, un ve kabartma tozunu katıp tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla malzemeleri iyice karıştırın.
Orta boy (23-25 santim çapında) bir kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Koyu boza kıvamındaki kek hamurunu kalıba aktarın.

Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35-40 dakika kadar pişirip çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan, kremasını hazırlamak için; su ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarın üzerine mısır nişastası, neskafe ve kakaoyu ilave edip kısık ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alıp ılık hale gelmesi için karıştırın. Kremadan 1 su bardağı kadarını ayırın.
Keki kalıbından çıkarıp bir tabağa alın. Üzerine hafif ılınmış kremadan gezdirip pastayı buzdolabına koyun.
1 saat sonra pastayı buzdolabından çıkarıp ayırdığınız bir bardak kremayı üzerine gezdirin ve pastayı dilimleyerek servise sunun.

Karayılan

Posted: 24 Feb 2016 06:02 PM PST

Karayılan

Asıl adı Mehmet olan Karayılan 1888 yılında Gaziantep Elif köyünde doğmuştur, Rişvan oymağına bağlı Kabalar aşiretindendir. Birinci cihan savaşında asker olmuş Erzurum cephesinde ayağından yaralanmıştır, harp bitince aşiretinin başına dönen Karayılan’ın bir süre dağlarda eşkiyalık yaptığı söylenirse de gerçek değildir…

karayilan

Olay şöyledir;

Besni Pazarcık bölgesinde Bozan ağa çetesi köylere saldırıp ev basıp kadın ve kızları dağa kaldırıyorlardı, yanında 3 kardeşi ve 100-150 adamı vardı. Bozan ağa bir gün Atmalı aşireti reisi Paşa Yakup’un çiftliği basarak kadınları dağa kaldırıyor.
Karayılan, arkadaşları ve dostları olan Paşa Yakup’un başına gelenleri duyunca kardeşi, eniştesi ve aşiretinin çeteleri ile silahlanıp Bozan ağanın peşine düşer günler sonra Bozanı yakalar öldürür ve çetesini dağıtır kendi de bundan böyle artık dağlardadır.

Antebe düşman gelince de tüfeğini alıp çetesiyle beraber kimseden davet beklemeden Fransızın yolunun üzerine oturur.
1920 yılının 23-24 Mayıs gecesi Samsaktepe arkasında bulunan Fransızlara bir gece baskını düzenlendi, amaç hem o civarda bulunan fransız nakliye arabalarını ele geçirmek hemde Fransız kuvvetlerinin elinde bulunan samsaktepeyi almaktı.
Muntazan ve ateş gücü pek üstün olan Fransız birliklerine karşı taarruz edecekler gönüllü Antep çeteleri, Karayılan, ve Boyno’nun oğlu Memik ağa kuvvetleriydi.
Antep harbinin üstüne türküler dizilmiş yiğit Karayılan’ı da işte bu hücumda şehit oldu.

32 yaşındaki genç Karayılan Samsaktepe taarruzunda en önde hücuma kalktı ve bir dal gibi düştü, ondan geriye gümüş saplı bir hançer, dört mecidiye ve bir Kuran-ı Kerim kaldı

Şehit Kamil Kimdir

Posted: 24 Feb 2016 03:55 PM PST

 

Şehit Kamil Kimdir

 

Kamil, alaca işleyen fakir bir babanın oğlu idi. Dedesi Kemal kendircilik yapar ailece kendir soyarak geçinirlerdi. 21 Ocak Cuma günü de, 14 yaşındaki Kamil annesiyle beraber dedesinin yanından çöp soymadan geliyordu. Kamil'in ve annesinin sırtında soydukları çöpler, Fransızlar'ın askeri fırın olarak kullandıkları binanın önünden geçerken, Kozanlı tarafından gelen 3 Fransız askeri kadının yolunu kesip peçesini açmak istiyorlar.

sehitkamil-kimdir

Hatice peçesine uzanan eli ısırıyor ve bağırıyor; -Kamil yetiş!.. Annesinin saldırıya uğradığını gören Kamil, sırtındaki çöpleri yere atıp koşuyor. Yerden bir taş alıp öndeki askere vuruyor. Bu sırada bir çığlık doluyor çarşıya -Ah anam Vurdular beni!.. Anası Hatice, tüfek süngüsümüy dü, uzun bir bıçakmıydı bilemedim, sapladılar yavruma, diye anlatıyordu. Kamil'in vuruldum sesini, anasınınçığlık ve feryadını duyan halk koşuyor. Fransız askerleri, hemen askeri fırına kaçarak kapıları kapatıyorlar.
Olay yeri bir anda ana-baba gününe dönüyor. Küçük bir oğlanı vurmuşlar! Haberini duyanlar, kiminin elinde kazma, kiminde balta, kiminde satır, koşuyorlar askeri fırına… Fransızlar korku içinde fırının kapısını kapatmışlar, arkasına odun ve eşya yığmışlar. Pencereden de bir makineli tüfeği kalabalığa çevirmişler. Onlar korku, halk öfke ve heyecan içinde. -Açın kapıyı namussuzlar! Bir çocuğu süngülemek nasılmış, açında gösterelim size… Korkaklar, alçaklar…Kapılara,pencerelere baltalar, kürekler, et satırları ile vuruyorlar… Açabilseler Fransızların hepsini parçalayacaklar.

Olay yerine Komiser Hakkı Efendi ile jandarma komutanı Çopur Kemal yetişiyor. Halkın arasına giriyorlar: -Kapıyı kırmayın, merak etmeyin, hakkınızı koymayacağız İntikamınızı alacağız. Siz şimdi dağılın, bizlere güvenin. Halk büyük bir heyecan ve üzüntü içinde Kamil'in kanlı cesedini alıp Musullu Sokaktaki evine getiriyor.
Avlunun ortasına yatırdıkları Kamil sanki uyuyor. Evin içi, sokaklar, acılı, kinli ve öfkeli insanlarladolup taşıyor. Küçük şehidin cenazesi 22 Ocak günü muazzam bir törenle kaldırılıyor. Sanki bütün Antep geliyor cenazeyi götürmeye. Dükkanlar kapanmış, alışveriş durmuş, cenaze töreni, Fransızlara gözdağı verme gösterisine dönüşmüş.

sehit-kamil-kimdir-1

Fransız komutanAlbay Saint Marie, Kamil'in cenazesi eve götürüldükten sonra askeri vasıtalarla fırına gitmiş, oraya saklanan askerlerini alıp, kolejdeki karargahına götürmüştü. Olayın halkta yarattığı heyecanı ve muazzam cenaze törenini öğrenince telaşa kapılıyor. Olayın bir harp başlangıcı olması ihtimalinden çekiniyor ve Heyet-i Merkeziye'ye haber gönderiyor. Belediyeye gelip şehir halkı adına heyetten özür dilemek, Kamil'in babası Ökkeş Ağa'nın da gönlünü almak istediğini bildiriyor. Heyet-i Merkeziye şehirde harbin başlamasını henüz istemiyordu. Çünkü hazırlıklar tamamlanmamıştı.
Ökkeş Ağa önce direndi. Sonra Heyet-i Merkeziye'nin ısrarına karşı koyamadı. İstemeyerek gitti belediyeye. Fransız komutan birkaç subayı ve tercümanı ile birlikte belediyeye gitmişti. Tercüman vasıtasıyla Ökkeş Ağa'ya başsağlığı diledi. Ufak bir tazminat olarak 200 altını uzattı. Ökkeş Ağa almadı.
Bu olayın sebep olduğu öfke ve heyecan günlerce yatışmadı. Çarşı ve dükkanlar günlerce kapalı kaldı. Ve küçük şehitin acısı tüm Antep'i yasa boğdu. Ökkeş Dilek, oğlu Şehit Kamil’in Şehadeti üzerine, kendisine teklif edilen 200 Fransız Altınını kabul etmeme asaletini göstererek; “kana kan, cana can isterim” demiştir.
Antep Heyet-i Merkeziye’si bu asil davranışı üzerine 50 altın yardım yapmıştır kendisine. Şehit Babası olarak Ökkeş Ağa’ya maaş bağlanmıştır.Ve Antep Şehit Kamil’e sahip çıktı. Şehit Kamil’in adı Merkez İlçelerimizden birisine verildi. Şehit Kamil Belediyesi, Şehit Kamil Caddesi, Şehit Kamil İlköğretim Okulu, Şehit Kamil Kültür Sitesi’ne adı verildi, Şehitkamil Devlet Hastanesi. Ayrıca Şehit Kamil’in Anıtı dikildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder